Založ si blog

Barikové sudy – poézia vína

Vína pivnica Gols

Vína pivnica Gols

Barikové vína určite nájdeme v každej dobrej vinotéke.

Nie je to len módny výstrelok. Barikové vína majú svojich ctiteľov a obdivovateľov. Ste laik a kladiete si otázku, čo je to ten barik ?

Barikové sú tie vína, ktoré istý čas dozrievali v dubových sudoch.

Pôvod barikových vín nie je nikde inde ako vo Francúzsku. Francúzsko je pravlasť a kolíska barikových vín. Po francúzsky barrique. V odborných análoch sa píše, že to všetko začalo v Bordeaux. Tento vinársky kraj zrodil pravé dubové sudy. A barik bol na svete. Barikové dubové sudy majú väčšinou obsah 225 litrov.  Naše biele vína strávia v sudoch okolo 4-9 mesiacov sú to napr. Axcecco, P/inot Gris, Janos Bacsi, Tramin, Laďove víno Rizling vlašský….. A červene kvasia  o niečo dlhšie, 6 až 24 mesiacov sú to napr. Ludwig, Cabernero cuve, Frankovka modrá, Zweigelt, Cabernet rfanc.

Barikové vína majú svoju špeciálnu chuť a vlastnosti.

Vďačia za to práve dubovým sudom. Dubové drevo odovzdáva vínu vyše stovky rôznych substancií. A práve tieto substancie ovplyvňujú konečnú chuť, vôňu a celkovú poéziu vína. Barikové vína sú obohatené o ušľachtilé taníny a príjemnú vanilkovú chuť s neklamným odtieňom dubového dreva.

Barikové vína vynikajú plnosťou a zrelosťou.

Zrenie v dubových sudoch musí byť citlivé, aby dubové drevo neodovzdalo vínu príliš veľa svojich drevených aróm, ktoré môžu v týchto prípadoch prekryť a zatieniť prirodzenú chuť vína.

Dubové sudy na výrobu barikového vína predstavujú pre vinára veľkú investíciu.

Dubové sudy sú drahé a môžu byť použité iba trikrát. Po treťom použití sa musí sud rozobrať a vnútri vyhobľovať. Sud sa znovu zloží a vypáli. Tým je znovu pripravený na svoje nové trojnásobné použitie. Cena dubových sudov sa logicky premieta i do ceny barikového vína. Barikové vína nie sú lacné. Ich konečná cena je úmerná rozsahu ich vstupných investícií. Niektorí vinári nahradzujú klasickú výrobu barikového vína dozrievaním v dubových sudoch takzvaným aromatizovaním. Pri aromatizovaní macerujú vo víne sterilizované dubové hobliny. Víno získava chuťové parametre barikového vína. Laik ich ťažko rozozná. Skúsený degustátor a znalec áno. Pravé barikové víno je pravé barikové víno. Aromatizované víno nie je pravé barikové víno, ale víno aromatizované drevom. Na výrobu sudu používame len biely maďarský dub. Čo je veľmi kvalitný. Sudy z maďarského dubu sa vyvážajú do celého sveta. Našim vínám dávajú charakteristická a výnimočnú árom. Veľmi rád sa s Vami stretnem a odegustujeme  naše vína. Určite Vás presvedčia o  svojej  jedinečnej, charakteristickej a výnimočnej chuti a najmä o plnej aróme.

 

Chateau Monachie

Sudy máme vyrobené z maďarského dubu. Maďarský dub  je veľmi kvalitný a  vyváža sa do celého sveta.

Barikové sudy vyrobené z maďarského bieleho dubu. V Chateau Monarchietýchto sudoch kvasí Cabernet Franc.

Na aké víno ročníka 2015 sa máme tešiť ?

02.09.2015

Dávate si otázky aké bude tohto ročne víno ? Po rokoch 2013 a 2014, ktoré v mesiacoch august a september boli prevažne dosť daždivé ,menej slnečných dni. Prichádza ročník 2015 v lepšom svetle.Jarné mrazy okolí Balatonu a Neusiedlersee nepoškodili vinič, okolité lesy ich chránili pred ľadovým prúdením z Alp.Koncom júna sa mierne vyskytovala múčnatka , [...]

Máme tu nové vinárstvo Chateau Monarchie

17.08.2015

Vyhľadávate poctivých a tradičných vinárov? Chateau Monarchie je nové vinárstvo na slovenskom trhu. Prečo taký názov? Chceme obnoviť pestovanie viniča a výroby vína v starej Rakúsko-Uhorskej monarchií. Naše vinohrady sa nachádzajú v Maďarsku pri Balatone vinárska oblasť Balatonboglár a Rakúsku pri Neusiedler see vinárska oblasť Bergenland . Vinohrady [...]

Josep Borrell

EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael

16.04.2024 21:21

Návrh verejne podporilo Nemecko, Francúzsko a niekoľko ďalších členov EÚ. Súhlas s ním vyslovil aj šéf zahraničnej politiky EÚ Borrell.

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48, aktualizované: 22:47

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Izraelskí vojaci / IZ Armáda / Pásmo Gazy / Tank /

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

16.04.2024 19:19

Tá uviedla, že jedno z jej lietadiel „zasiahlo a zlikvidovalo“ veliteľa Hizballáhu v oblasti Ain Ebel v Libanone.

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

chateaumonarchie

Víno odkrýva tajomstvo srdca.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 8908x
Priemerná čítanosť článkov: 2969x

Autor blogu

Kategórie