Založ si blog

Na aké víno ročníka 2015 sa máme tešiť ?

Úroda  roku 2015Dávate si otázky aké bude tohto ročne víno ?

 

Po rokoch 2013 a 2014, ktoré v mesiacoch  august a september boli prevažne dosť daždivé ,menej slnečných dni.  Prichádza ročník 2015 v lepšom svetle.Jarné mrazy okolí Balatonu a Neusiedlersee nepoškodili vinič, okolité lesy ich chránili pred ľadovým prúdením z Alp.Koncom júna sa mierne vyskytovala múčnatka , počasie bolo priaznivé.  Zatiaľ počasie vyzerá výborne. Neusiedles see sa mohlo nahrievať a udržiavať mikroklímu. Preto nám už dozrelo aj Boviero hrozno  v Gols momentálne prebieha spracovanie , školenie, kvasenie. a Už polke septembra Vám ho prinesieme na degustáciu,

 

V auguste prišli extrémne teplá v celej Európe. Ktoré pri skôr dozrievajúcich odrodách ako spomínané Boviero hrozno,  Muškát žltý,  Spôsobuje rýchlejšie dozrievanie.  Nevýhodou pre korene boli tropické noci, ktoré podporovali v hrozne odbúravanie kyseliny jablčnej. Potom prišiel prudký dážď v niektorých častiach viniču pomohol ožiť, ale v iných oblastiach spôsobil nalievanie bobúľ  a následovne bobule začali praskať najmä odrody Chardonnay, Veltlínske zelené.

Predbežné predpovede na september by mali byť bez dažďa  s priemernou  denou teplotou okolo 25 stupňov Celzia a v noci teplota poklesne. Prvá polka septembra by mala byť prevažne vlhká.

Za posledných 10 rokov najpriaznivejší  ročník bol rok 2006 pre vinárov. Bol jeden z najlepších rokov na ktoré vinári spomínajú veľmi dobre.  Ale každý skúsený a dobrý vinár vie  spracovať každú úrodu na veľkolepé víno.  Späť k roku 2006  august bol studený a vlhký ale zas jeseň bola dlhá a teplá. Hrozno dozrievalo do vysokej cukornatosti pri zachovaní vysokého obsahu kyselín a arómy.

 

Naši vinohradníci zhodnotili tohto ročné podmienky za priaznivé pre naše vinohrady. Urodilo sa množstvo hrozna. Už teraz sa teším na vina roku 2015  v novembri.

 

Spomínané Boviero hrozno 2015 bude už nafľašované v polke septembra. Sám som veľmi na toto zvedavý. Doteraz som nemal skúsenosti z  bielym mladým vínom. A čo Vy ? Degustovali ste už takom skorom čase  biele mlade víno ?  Ako na Vás zapôsobilo, chuť, aróma ?  Určite keď ho odegustujem sa rád s  Vami podelím o mojom zážitku z degustácie. Prípade záujmu degustovať naše mlade víno ma neváhajte kontaktovať.

 

Chateau Monarchie

 

Barikové sudy – poézia vína

23.08.2015

Barikové vína určite nájdeme v každej dobrej vinotéke. Nie je to len módny výstrelok. Barikové vína majú svojich ctiteľov a obdivovateľov. Ste laik a kladiete si otázku, čo je to ten barik ? Barikové sú tie vína, ktoré istý čas dozrievali v dubových sudoch. Pôvod barikových vín nie je nikde inde ako vo Francúzsku. Francúzsko je pravlasť a kolíska barikových vín. Po [...]

Máme tu nové vinárstvo Chateau Monarchie

17.08.2015

Vyhľadávate poctivých a tradičných vinárov? Chateau Monarchie je nové vinárstvo na slovenskom trhu. Prečo taký názov? Chceme obnoviť pestovanie viniča a výroby vína v starej Rakúsko-Uhorskej monarchií. Naše vinohrady sa nachádzajú v Maďarsku pri Balatone vinárska oblasť Balatonboglár a Rakúsku pri Neusiedler see vinárska oblasť Bergenland . Vinohrady [...]

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

zelenskyj

Rusom chcel pomôcť s atentátom na Zelenského, zbieral informácie o letisku Rzeszów

18.04.2024 18:23

Zelenskyj poľské letisko používa pri cestách do zahraničia, pretože vzdušný priestor Ukrajiny je od začiatku ruskej invázie uzavretý.

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Zrútila sa hlavná fasáda historickej budovy kodanskej burzy, ktorá horí od utorka

18.04.2024 18:07, aktualizované: 19:04

Požiar ťažko poničil renesančnú budovu zo 17. storočia, ktorá prišla o svoju vysokú vežu i veľkú časť strechy.

Zoran Milanovič

Chcel byť hráč i rozhodca. Záhrebský Trump ešte nepovedal posledné slovo

18.04.2024 17:31

Bolo to, akoby sa Zuzana Čaputová z pozície hlavy štátu uchádzala o premiérsky post. A hoci chorvátsky prezident Zoran Milanovič so svojimi sociálnymi demokratmi parlamentné voľby nevyhral, v procese formovania budúcej vlády zostáva stále v hre.

chateaumonarchie

Víno odkrýva tajomstvo srdca.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 8915x
Priemerná čítanosť článkov: 2972x

Autor blogu

Kategórie