Na aké víno ročníka 2015 sa máme tešiť ?

2. septembra 2015, chateaumonarchie, Nezaradené

Úroda  roku 2015Dávate si otázky aké bude tohto ročne víno ?

 

Po rokoch 2013 a 2014, ktoré v mesiacoch  august a september boli prevažne dosť daždivé ,menej slnečných dni.  Prichádza ročník 2015 v lepšom svetle.Jarné mrazy okolí Balatonu a Neusiedlersee nepoškodili vinič, okolité lesy ich chránili pred ľadovým prúdením z Alp.Koncom júna sa mierne vyskytovala múčnatka , počasie bolo priaznivé.  Zatiaľ počasie vyzerá výborne. Neusiedles see sa mohlo nahrievať a udržiavať mikroklímu. Preto nám už dozrelo aj Boviero hrozno  v Gols momentálne prebieha spracovanie , školenie, kvasenie. a Už polke septembra Vám ho prinesieme na degustáciu,

 

V auguste prišli extrémne teplá v celej Európe. Ktoré pri skôr dozrievajúcich odrodách ako spomínané Boviero hrozno,  Muškát žltý,  Spôsobuje rýchlejšie dozrievanie.  Nevýhodou pre korene boli tropické noci, ktoré podporovali v hrozne odbúravanie kyseliny jablčnej. Potom prišiel prudký dážď v niektorých častiach viniču pomohol ožiť, ale v iných oblastiach spôsobil nalievanie bobúľ  a následovne bobule začali praskať najmä odrody Chardonnay, Veltlínske zelené.

Predbežné predpovede na september by mali byť bez dažďa  s priemernou  denou teplotou okolo 25 stupňov Celzia a v noci teplota poklesne. Prvá polka septembra by mala byť prevažne vlhká.

Za posledných 10 rokov najpriaznivejší  ročník bol rok 2006 pre vinárov. Bol jeden z najlepších rokov na ktoré vinári spomínajú veľmi dobre.  Ale každý skúsený a dobrý vinár vie  spracovať každú úrodu na veľkolepé víno.  Späť k roku 2006  august bol studený a vlhký ale zas jeseň bola dlhá a teplá. Hrozno dozrievalo do vysokej cukornatosti pri zachovaní vysokého obsahu kyselín a arómy.

 

Naši vinohradníci zhodnotili tohto ročné podmienky za priaznivé pre naše vinohrady. Urodilo sa množstvo hrozna. Už teraz sa teším na vina roku 2015  v novembri.

 

Spomínané Boviero hrozno 2015 bude už nafľašované v polke septembra. Sám som veľmi na toto zvedavý. Doteraz som nemal skúsenosti z  bielym mladým vínom. A čo Vy ? Degustovali ste už takom skorom čase  biele mlade víno ?  Ako na Vás zapôsobilo, chuť, aróma ?  Určite keď ho odegustujem sa rád s  Vami podelím o mojom zážitku z degustácie. Prípade záujmu degustovať naše mlade víno ma neváhajte kontaktovať.

 

Chateau Monarchie